YUKARI
Image Alt

Yüksek Lisans Eğitimi

Kariyer hayatında kişiyi diğer adaylardan 5 adım birden öne çıkaran bir vasıf var ise o da yurtdışında yüksek lisans yapmış olmasıdır hele iş için başvurulan şirket uluslararası bir şirket ise. Yabancı dil bilmek gibi, yüksek lisans yapmış olmak da işe alımlarda diğer adaylardan sıyrılmayı kolaylaştırır. Yabancı dilinizi mükemmele yakın hale getirmek, yurtdışı deneyimi kazanmak ve bunların yanında eğitiminizi bir adım ileriye götürmek istiyorsanız yurtdışında yüksek lisans yapmak tam size göre bir seçenek! Amerika, İngiltere, Avustralya, Almanya, Hollanda, Kanada, Fransa gibi birçok yabancı ülkede yüksek lisans eğitimi almak mümkündür. En çok tercih edilen yüksek lisans programları MBA, mühendislik ve IT programlarıdır.

Yüksek lisans için en çok tercih edilen ülkelerin başında master süresinin 1 yıl olması sebebiyle İngiltere gelmektedir. Amerika ve Kanada’da yüksek lisans programları genelde 2 yıl sürer. Nadiren 1 yıl süren master programları vardır.  Avustralya’da ise 1-1.5 hatta 2 yıl sürebilir.

Yüksek lisans programlarına yabancı öğrencilerin katılımı son yıllarda İngiltere ve Avustralya’da büyük artış göstermektedir. Bu ülkeler, yüksek lisans programlarını diğer ülkelere göre yabancı öğrencileri de göz önünde bulundurarak hazırlamaktadır. Ayrıca, İngiltere ve Avustralya’nın öğrencilere çalışma izni vermesi ve master sonrası da 1-2 yıl çalışma izni sağlaması tercih edilmelerinde önemli bir faktördür.

Amerika ve Kanada’da master programlarında yabancı öğrenci olmasına rağmen İngiltere ve Avustralya’ya oranla daha azdır. Amerika’da çok fazla sayıda üniversitede master programları verilmektedir. Özel Üniversiteler ve Devlet Üniversiteleri pek çok farklı alanda yüksek lisans eğitimi verilmesine karşın bazı özel üniversitelerden alınan yüksek lisans derecelerine YÖK tarafından denklik verilmemektedir. Amerikan Üniversitelerinde yüksek lisans yapacak öğrencilerden pek çok üniversite GRE veya GMAT sınav sonucu isteyebilir. Bu sınavlar bazı Kanada Üniversiteleri tarafından da istenebilir. Ancak, İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden birkaçı haricinde bu sınav skorları istenmez. Amerika ve Kanada üniversitelerine yüksek lisans başvurusu için tüm kriterlerin tamamlanması gerekir.

Kanada, Amerika ve Avustralya üniversitelerinin büyük kısmı, öğrencinin bir veya birkaç şartı gerçekleştirmemiş olmasına rağmen “şartlı kabul” vermektedir. Öğrenci, kendisine sunulan şartları, belirli bir tarihe kadar tamamlaması şartıyla programı başlayabilir. Hollanda, Almanya, Fransa, İsveç, İtalya, İspanya ve İsviçre gibi ülkelerde İngilizce eğitim dilinde yüksek lisans programları verilmektedir. Bu ülkelerde de yüksek lisans eğitimi 2 akademik yıl sürmektedir. Ancak, bazı bölümlerde 1 ya da 1,5 yıl yıl süren master programları mevcuttur.

Peki yüksek lisans yapmak ne işe yarar?

Yüksek lisans, her şeyden önce kendinize yaptığınız bir eğitim yatırımıdır. Ve bu yatırımın getirisini er ya da geç alırsınız. Yüksek lisansını bitirmiş birisi olarak iş başvuruları yaptığınızda bir kere rakibiniz olan onlarca adayı arkanızda bırakırsınız. Eğer bir de yurtdışında yüksek lisans yaptıysanız rakiplerinizin sayısı oldukça azalır. Hele bir de İngiltere, Amerika, Kanada veya Avustralya gibi dünyanın en gelişmiş ve en iyi eğitim kurumlarına sahip ülkelerinden birinde eğitim aldıysanız başvuru yaptığınız o işi alma şansınızı en az ikiye katlamış olursunuz.

Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Yurt dışında yüksek lisans yapmak için ilk olarak hangi ülkeye ya da üniversiteye gideceğimize karar vermeniz gerekir. Bu karardan sonra üniversitelerin sitelerinde belirtilen başvuru tarih aralığında başvuru yapmanız gerekecektir. Bazı üniversiteler ise yıl boyunca öğrenci kabul etmektedir. Yurt dışındaki master dönemlerinde ilk dönem Ekimde; 2. Sömestr ise Ocak ile Şubat döneminde başlar. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde sömestr dönemleri bizdekinin tam tersidir.

Yurtdışında yüksek lisans programına başvuru yapmadan önce gideceğiniz üniversitenin eğitim ücretlerini ve üniversitenin bulunduğu ülkenin ortalama yaşam masraflarını karşılayabileceğinizden emin olmanız tavsiye edilir. Birçok ülke ve üniversite; akademik başarıya göre burs vermektedir. Burs başvurularında CV, transkript, portfolyo, motivasyon mektubu ve referanslar oldukça etkilidir. Yurtdışı lisans başvuru işlemlerinde hata yapmamak ve doğru bir ülke ve üniversite seçimi için profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

You don't have permission to register
WhatsApp'tan Yaz!